20 mars, 2018

Brottmål

Vad är ett brottmål?

Det kan vara svårt att ibland förstå skillnaden mellan ett brottmål och ett tvistemål. Man kan bli fundersam över vad som faktiskt gäller eftersom ett brott som döms som brottmål är olagligt, men om det istället döms som tvistemål så är det inte längre olagligt. Att ha koll på skillnaderna är därför en mycket god idé.

När man pratar om brottmål så handlar det om en händelse (ett mål) där individen i fråga kan ansvara för ett brott. Man handlägger alltså om ett brott har begåtts eller inte. Oftast så är det en åklagare som hanterar sådana mål och rättegången måste följa specifika regler. Dessa specifika regler finns beskrivna i rättegångsbalken. Själva rättegången eller handläggningen av målet sker vid allmän domstol. Detta kan exempelvis vara en tingsrätt. Man dömer målet genom att följa brottsbalken eller andra strafflagstiftningar, beroende på vad målet handlar om.

Med andra ord så är brottmål alltså ett mål där en åklagare finner att något olagligt har begåtts av den involverade individen (den åtalade) och därmed också måste straffas för detta. Detta skiljer sig från tvistemål, där två parter inte kan komma fram till ett gemensamt beslut och därmed använder sig av en domstol för att komma fram till ett avgörande beslut.